Alcoholisten ?

 

 

Alcoholisten hier ?

Nee, géén zorgen… Het gaat hier over eventuele bouwers van een “Alcohol klok”.
De alcoholist en de alcoholklok hebben gemeen dat het allebei buitenbeentjes zijn in de (klokken)wereld.
Er is echter een groot verschil (!); de alcolholist neemt al maar door alcohol tot zich en de alcoholklok doet dat slechts éénmalig en kan met die voorraad de rest van z’n (tikkende) leven toe !

Alcohol pendulePuja clock
Alcohol pendule Puja clock
Een alcoholklok bestaat uit 2 kruislings geplaatste glazen buizen met verwijdingen (reservoirs) aan de uiteinden. Er zijn dus vier reservoirs, kruislings geplaatst. Dat geheel kan draaien op een klein plateau met een centrale as. Alles min of meer in de vorm van een Malterser kruis.
Er staat een verwarmings-element (meestal een elektrische weerstand) onder één van de vier verwijdingen (met op dat moment er nog vloeibare alcohol er in).
Door de verwarming verdampt echter de alcohol uit het eerste reservoir; de damp slaat als vloeibare alcohol (eigenlijk een destillaat) neer in het diagonal er tegenover liggende koude (tweede) reservoir. Het eerste wordt door de verdamping dus licht, het tweede almaar zwaarder. Die verplaatsing van (alcohol)gewicht maakt dat het Malteser kruis een kwartslag gaat draaien als nr. 2 het wint in gewicht van nr. 1. Dat proces vindt steeds plaats bij alle vier de uiteinden/reservoirs van het kruis.
De rotatie werkt dus als een soort continue (maar stapsgewijs), opwinden van een klok.
Er zit verder een gewoon klokmechanisme aan gekoppeld.
Enfin, zie het plaatje en de links en neem er zonodig een glaaschen.. op…

https://www.youtube.com/watch?v=VF5DMLo6Rr8
https://www.youtube.com/watch?v=oZZW88Pdato&t=5s
https://wp.clockdoc.org/staging/ en zoek dan daar op Puja (Jundes)

Puja

's-Hertogenbosch