Harrison Seaclock H1

 

Er zijn in onze club diverse "vereenvoudigde" versies gemaakt van de wereldberoemde John Harrison Sea-clock / Navigator clock / H1 clock / of in gewoon Brabants: de ballenklok.

 

Hieronder wat zaken die laten zien hoe het bij het origineel in Greenwich is.

Harr1.jpg        Harr.2.jpg

De ballen compenseren schommeling van voren naar achteren, weten we allemaal.

De zij-waartse beweging wordt gecompenseerd doordat de assen niet in (tap)-gaten zitten maar vrij kunnen rollen over een 90 graden staven hoek, die gevormd wordt door een soort kruislingse bok (zoals bij zagen van haardhout). Die benen van die bok zijn ook weer schommelend met veren opgehangen.

Harr.3.jpgHarr.4

 

De veren tussen de ballen bestaan  uit 4 stukken: 2 links en 2 rechts draaiende delen die aan elkaar zijn gesoldeerd (compenatie draaiingen) met een ophanging in … rechte veertjes aan het einde.

Harr.5.jpg

Die veren zetten uit bij temperatuursverhoging en worden dan (noodzakelijkerwijs) opgespannen door een leuk hefboom  aantrek-mechaniek dat wordt bediend.. door 2 roosters (grid irons) !

Harr.6.jpg

‘k Was eerst in verwarring want je ziet dat normaliter alleen in slingers een grid iron, maar hier dus aangewend voor een ander doel : Spannen van de veren onder en boven  als ze door temp. verhoging slapper worden.

Verder hebben de meeste (alle..) gebouwde varianten een synchronistaie van de ballenstaven links en rechts m.b.v. deel-tandwielen. In het echt is het echter gedaan met draadjes (soort steekcirkels) die oversteken van links naar rechts en van onderen naar boven: GEEN enkele wrijving nu !

Harr.7.jpg  Harr.8.jpg

Zie vooral deze links !

The Harrison Timekeepers H1, H2, H3 and H4 – Redfern Animation             Animaties(!) SUPER (!)

Wooden Clock Spot: Harrison H1 Chronometer         maakte er eentje van hout (!) (en nog veel meer zie menu daar !)

https://www.rmg.co.uk/collections/objects/rmgc-object-79139             Greenwich museum veel foto’s

's-Hertogenbosch