Replica Getijdenklok Arnemuiden

 

Getijdenklok overhandigd aan Museum Arnemuiden

Begin april 2011 heeft ons lid Wim Boon de door hem gemaakte replica van de Astronomische Getijdenklok van Arnemuiden aangeboden aan het Historisch Museum in Arnemuiden.

De replica bestaat uit het wijzerwerk van de Astronomische Getijdenklok met de opstelling daar omheen in het kerkraam.

Het aandrijvende uurwerk zit daar niet bij. In werkelijkheid wordt de "getijdenklok" aangedreven door het bestaande Eijsbouts torenuurwerk dat ook de vier wijzerwerken van de toren aandrijft. Op onderstaande foto zie je hoe de horizontale as met conische tandwielen is verbonden met de verticaal staande minuten-as op het uurwerk.

Via twee ketting overbrengingen, 1:3 en 1:4 wordt de uren-as van de getijdenklok aangedreven.

De replica wordt ook via een ketting aangedreven. Echter op het onderste kettingwiel zit een elektromotortje dat elke 5 minuten een impuls krijgt uit een batterijuurwerkje.

Wim schrijft: ´Tijdens mijn speurtocht naar informatie over de geschiedenis van de klok ben ik enkele malen naar Arnemuiden geweest en steeds proefde ik dezelfde sfeer bij de vrijwilligers van de Historische Vereniging Arnemuiden en in het museum.

Bezoekers aan het museum die vragen hadden over "De klokken van Arnemuiden" werden tot op heden steeds doorverwezen naar het informatiebord op de markt. Met mijn replica hebben ze iets tastbaars binnen handbereik waarmee ze zelf de bezoekers beter kunnen informeren.

Ook enkele bezoeken aan Arnemuiden, waaronder de torenbeklimming tijdens "Open Monumentendag" hebben er toe bijgedragen een natuurgetrouwe replica te maken (schaal 1:4). Het enthousiasme dat ik proefde in het Historische Museum Arnemuiden heeft mij er toe gebracht de replica aan hun over te dragen. Dit vond plaats tijdens een voor de vrijwilligers van het museum georganiseerde bijeenkomst in het Nationale Museum weekend. En als laatste ik vind het leuk dat er belangstelling is voor mijn hobby en dat ik dit in het museum mag tonen´.

 

Image
's-Hertogenbosch